Baker Street Security

4 June 2024

Що Робить І Скільки Заробляє Devops Engineer?

Це в Golang’у ни-такий-як-всі синтаксис, до якого ще щоб призвичаїтися, треба докласти зусиль. Докладніше про те, хто такі DevOps/SRE і чим займаються — в нашій аналітиці. Розвивай навички у написанні софту для автоматизації та моніторингу, фокусуючись на https://wizardsdev.com/ Linux. При зміні кар’єри від програміста в SRE, працюй з моніторингом та вчись розуміти системи масштабування, управління ризиками, безпеку та надійність. Про задачі з якими зустрічається SRE-інженер та про те, чому цю роботу не можна назвати рутинною.

Також SRE може оптимізувати витрати на інфраструктуру. Рідше такий спеціаліст відповідає ще й за відповідність інфраструктури вимогам, таким як GDPR та SOC2. SRE гарантує, що послуги та продукти компанії надійні, мають достатній для користувача час безвідмовної роботи та швидкі темпи вдосконалення. Активний інтерес до цієї позиції з’явився у 2016 році, коли Google розповіла, кого в компанії називають Site Reliability Engineer. За їхніми словами, на цій позиції фахівці постійно стикаються із питаннями навколишніх про те, чим вони займаються. В середньому на 1 вакансію припадає 11 претендентів.

Плюси Й Мінуси Роботи Devops Engineer

Тенденція до дроблення програм на менші програми (microservices) призвела до зростання популярності систем контейнеризації, найпопулярніша з яких — Kubernetes. В інтернеті є дуже багато навчального базового контенту на цю тему й поріг входу дуже низький. ➕ Останній, але не менш значущий плюс — це необов’язкове знання мов програмування. Так, із базою все одно доведеться ознайомитись, але це прийде поступово. Відповідно, це спрощує перехід із системного адміністрування чи навіть з іншої професії у DevOps. ➕ Під час роботи DevOps-інженером ти стикаєшся з великою кількістю різноманітних завдань, які часто не схожі одне на одне.

Це фундаментальний інструмент, який ви маєте знати, аби відстежувати та керувати кожною зміною у вихідному коді та інших файлах. Одна з важливих переваг докеру – він дозволяє створити одне середовище для розроблення, на яке не будуть впливати ОС та особисті програмно-апаратні налаштування розробників. Це полегшує не тільки розроблення, а й процес випуску продукту, оскільки на релізі ПЗ матиме значно менше конфліктів і проблемних ситуацій.

Сили Оборони Шукають Різних Спеціалістів

В ролі SRE важливо вміти аналізувати і вдосконалювати код, але також розуміти, як працюють сервери, як система масштабується та відбувається розподіл навантаження. Приблизно половина робочого часу фахівця витрачається на розробку та автоматизації. Google вважає, що всі рутинні та завдання, що повторюються, потрібно автоматизувати. Вони забирають час та відривають від інших важливих проєктів. Тому SRE-інженер робить автоматичне реагування на часті алерти, налаштовує процес CI/CD або створює програми, які допоможуть розробникам виконувати рутинні запити. Моніторинг може охоплювати піки використання процесора та пам’яті, аптайм сервісу, його продуктивність.

В середньому «Головний інженер» в Україні заробляє грн. Це медіана заробітних плат за даними з 124 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Головний інженер» і за схожими запитами-синонімами «Chief engineer», «ГІП», «Заступник головного інженера» та ін. Необхідний різноманітний досвід, що охоплює як розробку, так і аспекти DevOps.

  • Другою за важливістю мовою є Go — 24% використовують її в роботі, для 3% це основна мова, а 22% фахівців планують цього року її вивчити.
  • Частіше відвідують офіс ті, хто живе у Львові (43% частково в офісі, частково віддалено) і Києві (37%).
  • Визначивши SLO, ви повинні слідкувати за тим, щоб вони дотримувалися.
  • Сюди ж можна додати serverless-обчислення, мікросервіси, Chaos Engineering, контейнеризацію та оркестрування, тренд на Site Reliability Engineering, посилення моніторингу та cloud-технології.
  • Професія вимагає великого масиву знань, тому інженерну освіту можна отримати тільки у виші.

Тут також потрібні знання Docker, Ansible чи популярний на сьогодні Helm. Це не те, щоб погано, але це відрізняється від ідеї DevOps, яка має спростити кооперацію між розробниками та інженерами по інфраструктурі. Немає повноцінного відчуття приналежності до проєкту, що в підсумку тільки демотивує. ➕ Зазвичай у DevOps-інженери переходять із системних адміністраторів, яким вже не так цікава їхня професія чи які незадоволені заробітною платою. Досвід адміністрування зазвичай закриває частину Ops, тож для початку потрібно лише покрити базову частину Dev.

Який Кар’єрний Шлях Треба Пройти, Щоб Стати Sre?

Якщо ви бажаєте побудувати кар’єру в області розробки механічних пристроїв, майте на увазі, що робота це досить складна та дуже відповідальна. Історія знає чимало прикладів, коли лише одна деталь неналежної якості могла вивести з ладу цілі механічні системи. Сюди ж можна sre engineer вакансії додати serverless-обчислення, мікросервіси, Chaos Engineering, контейнеризацію та оркестрування, тренд на Site Reliability Engineering, посилення моніторингу та cloud-технології. Професія вимагає великого масиву знань, тому інженерну освіту можна отримати тільки у виші.

скільки заробляє SRE-інженер

Погодьтеся, краще заздалегідь дізнаватися про передумови інцидентів і діяти на випередження, ніж отримати повідомлення, коли все лягло. Вибирай свій варіант підписки залежно від завдань, що стоять перед тобою. Але якщо потрібно пройти повне навчання з нуля до рівня фахівця, краще вибирати Базовий або Преміум. А для того, щоб вивчити 2-3 нові технології, або повторити знання, готуючись до співбесіди, підійде Пакет Стартовий.

І Трішки Власної Історії Наприкінці

Перспективою розвитку може стати перехід в Competency manager, Head of DevOps компанії чи також CTO. Освіта потрібна, оскільки вона формує коло спілкування серед людей, які можуть стати потенційними колегами чи партнерами. Але не обов’язково, щоб це була саме комп’ютерна інженерія або прикладна математика. Хоча, звісно, така освіта буде плюсом, бо дасть вам базу — як теоретичну, так і практичну. SRE-фахівців зазвичай приписують до системних адміністраторів або DevOps-інженерів, хоча це різні напрями.

Це простий список курсів, які задовольняють більшість потреб із вивчення AWS, CI/CD та IaC. А якусь мову сьогодні планують вивчити, завтра не планують, коли зміниться мода. 93% фахівців з DevOps і SRE використовують Python, а для 62% це основна робоча мова. Ці навички дозволять ефективно виконувати обов’язки SRE та забезпечити стабільність та надійність інфраструктури. Щоб зберегти вакансію, треба увійти або зареєструватися. Матрос — той, хто працює на військово-морському, цивільному або торговому судні.

63% фахівців працюють повністю віддалено, ще 30% мають гібридний формат роботи. Частіше відвідують офіс ті, хто живе у Львові (43% частково в офісі, частково віддалено) і Києві (37%). 81% айтівців, які зараз за кордоном, але планують повернутися, працюють повністю віддалено.

скільки заробляє SRE-інженер

У нас на сайті багато вакансій в ІТ-компаніях для початківців і не тільки. Зарплата часто залежить від компанії та вміння себе «продати». Як я згадував раніше, DevOps складається з різних аспектів — таких собі точок відповідальності, з якими ви або працювали, або ще будете працювати.

скільки заробляє SRE-інженер

Заповніть, якщо ви не проти, щоб ми могли зв’язатись у випадку потреби. Що це за професія — DevOps-інженер, що входить до його обов’язків та як ним стати, розповідає Володимир Шинкар, Senior Lead DevOps Engineer в Intellias. Професія SRE Engineer має великі перспективи у майбутньому. Варто враховувати, що в цій сфері треба постійно розвиватись, отримувати нові знання та прокачувати скіли, але в результаті ти отримаєш високу заробітну плату та цікаві задачі. Для вивчення Site Reliability Engineering рекомендується проходити професійні курси, а також самостійно шукати інформацію та обовʼязково отримувати практичний досвід.

Під час навчання історія з IT тільки поглиблювалася — я допомагав із налаштуванням мережі в університеті та гуртожитку, за будь-яких питань чи проблем всі завжди йшли до мене. Часто зустрічаються позиції начебто DevOps-інженера, але насправді це підтримка вже готового продукту або доробляння і виправлення багів за кимось. Таке часто трапляється, коли компанія розробила продукт зі своїми інженерами, а, менш важливий функціонал віддає доробляти в країни, де менша вартість роботи, щоб заощадити кошти. На груві пишуть тільки грейдли і дженкінс пайплайни. Ніхто в здоровому розумі використовувати її для задач моніторингу та провіжону не буде. Бо мейкфайли старші за ninety eight.74% девопсів і тільки старпери і маргінали їх використовують.

Девопс спеціалістам потрібно вміти правильно їх налаштовувати та траблшутити (знаходити і оперативно вирішувати проблеми). Також будь-який інженер пише експертні висновки і веде документацію. Для просунутих рекомендую A Cloud Guru (колишній Lunux Academi) та Udemi.

No Comments currently posted.

Post a comment on this entry:

You must be logged in to post a comment on this entry.